donderdag 2 juli 2015

Hoeraatje

Ik wil echt even wat kwijt: ik heb wederom een vreugdedansje kunnen doen in de supermarkt. Al zo ongeveer sinds ik van het bestaan weet van dit merk, heb ik het overal gezocht. Tot nog toe zonder succes, ik woon denk ik in het verkeerde deel van het land. MAAR. O glorie ende blijdscap. Mijn vruchteloze zoektocht is voorbij. Want. Vandaag. Vond ik. In de Albert Heijn. In dit achtergestelde oord. In de vriezer. Ijs. Vegan ijs. Van PROFESSOR GRUNSCHNABEL. (Voeg mentaal zo'n 38 uitroeptekens toe.)


Volgens mij zei ik hardop: waaaaaat? Neeeeeeee. Echt!?! *vreudedansje* Uiteraard waren wederom, net als bij mijn ontdekking van Wilmersburger in de Jumbo, rare blikken van de mede-winkelaars mijn deel. Boeit me niet, na lang zoeken heb ik dus gevonden. En wel twee (!) smaken. Framboise Extase en Chococolate. Heerlijk om met deze hitte reuze veel ijs-keuze te hebben. In de Jumbo vond ik eerder al soja-ijs van Van Gils, vanille en chocolade. En dan zijn er natuurlijk diverse smaken waterijs te koop.

Er is echter niets wat mij kon voorbereiden op de smaaksensatie van Professor Grunschnabel. Het voldoet absoluut niet aan mijn verwachtingen. Het overtreft ze. In de overtreffende trap. Het frambozenijs is een smaakbom, fris-zuur fruitig en licht. Sorbetijs wil nog wel eens waterig zijn of mierzoet, deze is geen van beide. Het chocolade-kokos ijs is zacht en romig, maar ook licht en heerlijk smaakvol. Beide varianten scheppen als een mousse, en zo voelt het ook aan in je mond. Dat was wel heel even wennen, maar die smaak... Ik raak er niet over uitgepraat. Dat vegan roomijs zo licht en zacht kan zijn en toch zoveel smaak kan hebben, ik had het niet kunnen dromen. Soja-ijs vind ik ook wel lekker, maar er zit voor mij toch altijd een smaakje aan dat ik niet helemaal kan plaatsen. Zal de soja wel doen. Grunschnabel heeft dat niet, de smaak is heel natuurlijk. Je proeft dat er geen rommel in zit en dat het met veel liefde en kennis van zaken uitgedokterd is. Grunschnabel is ook nog eens een Nederlands product, hoewel de naam anders doet vermoeden. Het bedrijf is gevestigd in Alkmaar sinds 2003 en verovert langzamerhand de (nationale en internationale) markt.
Dat chocolade-ijs komt nog vaker in huis, dieet of geen dieet. Manmanman. Kannie wachten om alle andere smaken uit te proberen, want die zijn er gelukkig in overvloed.


Het ijs van Professor Grunschnabel is overigens altijd:
vegan
lactose-vrij
glutenvrij
vrij van soja
koosjer
halal

Proef en overtuig jezelf!

4 opmerkingen:

 1. "Vind ik leuk" :)
  Ik zal het hier ook eens moeten zoeken! Ik denk dat ze er kleine versies van verkopen in de Greenway in Leuven.

  Ben & Jerry gaat in 2016 ook vegan ijs uitbrengen heb ik onlangs gelezen:
  http://www.culy.nl/inspiratie/ben-jerrys-komt-volgend-jaar-met-vegan-ijs/
  http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20150622_01742943

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Lekker hè! Zelfs hier in Zaandam kon ik dit tot voor kort nergens kopen, maar nu heeft AH het dus. Fijn!
  Echt lekker soja-ijs bestaat overigens ook, in België heb ik pas een soja cornetto van ijsboerke gegeten, en ik kon bijna niet geloven dat het vegan was. Heel romig en geen bijsmaak. Het kán dus wel :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. @Bert Oh goed zeg, dat zo'n grote multinational als Ben & Jerry's ook vegan roomijs gaat maken! Toffe ontwikkeling. Grunschnabel moet je echt proberen, ik heb nog nooit zo'n lekker ijs op (en dat is inclusief alle niet-vegan varianten die ik ooit geproefd heb).

  @Martine IJsboerke is in België een heel bekend merk, ik ken van vroeger het koemelk ijs en heb dat altijd erg lekker gevonden. Wist niet dat ze ook soja-ijs hebben, moet ik dus absoluut ook nog proberen. Geweldig dat 't kan toch, gewoon vegan in de supermarkt. :D

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ongeacht welke voedingsvoorkeur je geniet, (excuus, ik ben (nog) geen vegan) als een product met zoveel enthousiasme wordt geprezen, loopt het water je vanzelfsprekend in je mond. Het MOET dus geproefd worden!!! Met grote verwachting en plezier ga ik het dus zeker uitproberen.

  BeantwoordenVerwijderen