zondag 8 februari 2015

Ik ga naar mijn werk en ik neem mee...

Deze veganist-in-wording had dit jaar het goede voornemen nog plantaardiger te gaan eten en drinken. Eén van mijn niet-vegan valkuilen is koffie. Koffie op zich is wel vegan, maar ik lust ’t spul alleen met (veel) melk en (een beetje) suiker. Thuis maak ik heerlijke lattes met haver- of sojamelk, maar op het werk is dat nogal een gedoe. Bij ons op kantoor staan van die handige automaten waar je met een druk op de knop een bekertje cappuccino of koffie verkeerd uithaalt, maar die gebruiken koemelk (in poedervorm – twee aversies in één). Met een druk op een andere knop haal je er schuimige chocolademelk uit (ook met koemelk, ook in poedervorm). Op drukke, hectische dagen heb ik na de middag behoefte aan een oppepper en de automaat biedt dan uitkomst. Daarna toch weer een schuldgevoel en de belofte aan mezelf om er niet meer in te trappen. Hopeloos. Onder andere om die valkuil te omzeilen heb ik mijzelf voorzien van wat accessoires.


1. Een mini-thermosfles. Dé oplossing voor mijn hiervoor beschreven probleem. Thuis melk warm maken, espresso toevoegen en in de fles. In deze mini-thermos gaan twee flinke koppen (0,35 liter). Ik heb voor deze thermos gekozen omdat ie zo ontzettend lang warm houdt (meer dan 8 uur – volgens de instructie zelfs 24 uur maar dat heb ik nog niet getest). In de sluiting zit een schenktuit die je open kan drukken. Hij sluit zich vanzelf weer als je de dop op de thermos draait dus geen kans op lekken.

2. Een Dopper. Een halfliter flesje van hard kunststof, bedacht als promotie voor het drinken van kraanwater en het terugdringen van de berg plastic afval. Prachtinitiatief, maar ook een zeer handig hebbeding. De witte bovenkant en dop kan je apart van elkaar losschroeven van de rest van de fles zodat je óf uit de fles kan drinken, óf het witte gedeelte + dop als bekertje kan gebruiken. Ik heb naast de blauwe op bovenstaande foto ook een roze aangeschaft voor als ik eens iets bij mijn water wil voegen, bijvoorbeeld diksap of citroensap en verse munt. Ja, ik ben zo’n pietlut die daar dan een apart flesje voor gebruikt. De Dopper kan in de vaatwasser tot 65 graden.

3. Een broodtrommel. De grote is voor 4 á 5 boterhammen en eventueel wat snacktomaatjes of –worteltjes, in de kleine paarse passen twee sneetjes brood. Als ik die meeneem betekent dat meestal dat nummer 4 uit deze lijst ook mee is.

4. Een Sistema soepmok. Daar heb ik eerder al de loftrompet over gestoken, lees het hier.

5. Een saladebak, ook van Sistema. Er zit systeem in: een bakje voor je salade, daarbovenop een bakje voor losse elementen als bv. noten, croutons, gedroogd fruit, hele tomaatjes, enz, een los bakje met schroefdeksel voor je dressing en een bestekset als je onderweg tussen twee bedrijven door gauw een salade wil wegknagen. Vooral dat dressingbakje biedt uitkomst – geen verlepte salades meer met zachte croutons. De hele mik kan in de vaatwasser – hoe handig is dat? Je ziet op de foto misschien dat mijn bakje de rode kool met quinoa van gisteren bevat.

6. Een rugzak van zo’n 15 liter waar naast bovenstaande ook nog een ladinkje fruit, koeken en andere snacks in passen. Mijn rugzak heeft bovenin een apart klein zakje voor portemonnee, telefoon, sleutels enz. Dat zakje is wat aan de kleine kant, maar ik krijg er alles net precies ingefrot. Voorheen had ik een grote schoudertas (voor mijn lieve Belgische familie: een sjakosj) maar zo’n rugzak is veel handiger op de fiets.

Wat neem jij mee naar je werk (behalve een zonnig humeur)?

4 opmerkingen:

 1. Haha, ik ga ook met zo'n arsenaal van huis. Meestal thermos lunchbakje met maaltijdsoep of een bak met een goedgevulde salade. Verder een bakje wortelreepjes met hummus, stukjes appel en er liggen altijd crackers, mueslirepen en een voorrraad thee met verschillende smaakjes in mijn bureaula. Het past niet bij de laptop en documenten in mijn rugzak, dus ik neem het mee in een losse katoenen tas met vegan logo :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Heel herkenbaar, hihi. Gek genoeg slagen de meeste van mijn collega's er in het bij een broodtrommel en een appel te houden. Ik overleef daar niet op! Mijn bureaulade bevat meestal ook nog wel wat snacks en koekjes. Maar ik schijn dan ook veel tussendoortjes te eten...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. (Ik had al eens proberen reageren maar is precies niet gelukt.)

  Ik heb geen bureaulade op het werk, maar ik heb wat doosjes gedroogd fruit in een van onze kasten gelegd voor "noodgevallen" wanneer mijn boterhammen/appels/... op zijn maar ik toch nog honger heb. Blijft normaal wel redelijk lang goed en zitten veel vitamientjes in! :)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ja die reageer functie doet nog af en toe raar. Ik heb ook al eens per abuis per ongeluk mijn eigen reactie verwijderd zonder het echt in de gaten te hebben. :o Mmmm gedroogd fruit is wel een goede tip! Ik eet dat liefst vermengd met noten, zal ook eens een doosje in mijn bureaulade zetten.

  BeantwoordenVerwijderen