’s Morgens kan ik niet het huis uit
zonder wat te eten. Daar komt bij dat ik geen ochtendmens ben en veel tijd
nodig heb om wakker/menselijk te worden. Ik woon gelukkig op slechts een
kwartiertje fietsen van mijn werk dus hoef niet op een onaards uur op te staan
om op tijd te komen. Toch: ontbijt moet makkelijk en snel zijn, anders werkt
het niet.
De oplossing: granola. Waar ik vroeger
standaard muesli of cruesli met melk wegknaagde, is het nu zelfgemaakte granola met havermelk of sojayoghurt. Het is echt heul veul lekkerder
dan uit een pak en het verveelt nooit want eindeloze mogelijkheden tot
variatie. Ik gebruik dit recept van Lisette Kreischer als basis maar heb het aangepast naar
mijn eigen smaak. Haar boek Plant Power ligt standaard op mijn keukentafel omdat ik het wekelijks gebruik en dit is tot nog toe mijn favoriete recept eruit.
Granola dus. Havervlokken haal je bij de
natuurvoedingswinkel. Vanillepoeder is
volgens mij bijna nergens te koop, ik heb ‘m na veel zoeken uiteindelijk
gevonden bij De Zuidmolen. Het is idioot duur (€ 2,65 voor een zakje van 3 gram) en naar mijn mening voegt het in
dit recept niet heel veel toe. Ik laat het dus weg of vervang het door
vloeibaar vanille-extract, dat werkt ook prima en je vindt het gewoon in de
supermarkt bij de bakspullen. De eerste keer heb ik het recept gewoon gevolgd
maar ik vond het wat te vettig en te zoet naar mijn smaak, dus heb die
hoeveelheden aangepast. Ik gebruik wel lekker veel noten en varieer daar ook
graag mee (wal, hazel, amandel, para, macadamia, pecan, cashew,
pinda, pistache, enz). In mijn ingrediëntenlijstje zie je terug dat ik niet van rozijnen hou maar wel van cranberries.
Mijn gepersonaliseerde standaard-recept - waar ik ook vrolijk van afwijk als dat uitkomt - luidt als volgt:
Ingrediënten
100 gram havervlokken
50 gram walnoten
50 gram blanke hazelnoten (die zonder
dat bruine jasje)
50 gram blanke amandelen (idem)
50 gram paranoten
50 gram zonnebloempitten, gepeld
1 flinke theelepel kaneelpoeder
Snufje nootmuskaat
3 eetlepels zonnebloemolie (of olijfolie
of kokosolie of enig andere neutraal smakende olie)
3 eetlepels rijststroop of agavenectar
(eventueel een theelepel
vanille-extract)
100 gram cranberries
75 gram gedroogd fruit, in stukjes
gehakt
50 gram geroosterde, ongezouten pinda’s
Recept
Zie blog Lisette. De pinda’s doe ik er
na het roosteren bij, net als de cranberries en gedroogde vruchten. Als je
ongeroosterde, ongezouten pinda’s hebt kan je ze bij de mix doen en mee roosteren
in de oven. Meestal doe ik er ook nog een paar handjes cornflakes doorheen,
gewoon omdat ik dat lekker vind. Ik koop een groot pak bij Aldi of Lidl –
goedkoop en even lekker als die dure merken.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten