zaterdag 24 januari 2015

Winterkost

Morgen vieren wij een verjaardag. In onze familie betekent dat meestal in elk geval: gezellig bij elkaar komen en samen eten. Bijkomende opties als uitstapjes en museabezoeken zijn mogelijk, maar niet altijd noodzakelijk. In dit geval worden wij verwacht bij mijn ouders thuis, aangezien vader de jarige job is. Voor het gemak voorziet moeder in een Chinees buffet – makkelijk en het valt bij iedereen in de smaak. Behalve dan bij de vega(n)s. “S”, jazeker, ik ben niet de enige in onze familie: mijn neef is veganist en zijn vriendin vegetariër (Of zegt men dan “vegetarische”? Afijn, u begrijpt wat ik bedoel). Wij voorzien dus in ons eigen kostje. Hetgeen er op tafel komt moet aan de volgende criteria voldoen:

1. wij moeten het alle drie lusten
2. het moet niet al te moeilijk zijn - ook wij zijn gemakzuchtig en zoals reeds eerder gemeld geen helden in de keuken
3. het moet makkelijk te vervoeren zijn - het is een dik uur autorijden van ons huis naar dat van mijn ouders
4. vanwege punt 3 moet het ook eenvoudig en redelijk snel op te warmen zijn in oven of magnetron

Wat betreft punt 1 waren wij het dit keer vrij snel eens. Om enigszins aan te sluiten bij de Chinees dachten wij aanvankelijk aan curry. Altijd lekker, maar wij eten het alle drie best wel vaak dus een keer iets anders is ook niet verkeerd. Bovendien zijn wij in het geheel niet verplicht aan te sluiten bij wat de anderen eten, dus waarom niet radicaal de andere kant op denken? Gezien het winterse weer kwam ik op de gedachte om een typisch Hollands wintergerecht te maken: andijviestamppot met spekjes. Het idee werd enthousiast onthaald door mijn mede-vega’s, dus aan de slag!

Het recept is gebaseerd op dit recept van Vegetus. Het ovenschotel-concept maakt dat het zeer geschikt is voor vervoer over langere afstand en zo voldoen wij aan punt 3 en 4 uit bovenstaande lijst. Wat betreft punt 2: het is stamppot. Hoe moeilijk kan het zijn? Niet! Hoera.

Voor 1 grote ovenschaal oftewel 4 á 6 porties. Mijn ovenschaal is zo’n 25 cm.

Ingrediënten
500 gram andijvie (ik heb wegens tijdsgebrek een zak gekocht, voorgewassen en -gesneden)
8 middelgrote aardappels (geen idee hoeveel gram dat is)
Een paar scheutjes Alpro vloeibare margarine
Snuf zout en peper
Voor de afwerking: wat margarine en paneermeel OF Wilmersburger pizzakaas

Recept
1. Schil de aardappelen en snij in stukken. Kook ze gaar in 20 á 25 minuten.
2. Doe de andijvie in een grote pan met een halve liter water erbij. “Kook” de andijvie enkele minuten. Je kan ‘m ook rauw door de stamppot doen als je dat makkelijker of lekkerder vind (ik vind het lekkerder als ie heel even gekookt is).
3. Giet de aardappels af en zet heel kort terug op het vuur om het laatste restje vocht eruit te krijgen. Giet de andijvie af en laat even uitlekken in een vergiet.
4. Doe de aardappels met de andijvie in een grote pan en stamp tot stamppot. Als het geheel te droog is kan je een scheutje vloeibare margarine toevoegen voor de smeuïgheid.
5. Bak de Proviand bacon blokjes met een klein beetje margarine in een pan op hoog vuur. Als je teveel vetstof gebruikt worden ze mals en kledderig, ik vind ze droog en krokant lekkerder. Ze zijn heel snel klaar – let op dat ze niet aanbranden.
6. Meng de “spekjes” door de stamppot. Kruid naar smaak met zout en peper. Vet je ovenschaal in met een beetje margarine. Verdeel de stamppot over de ovenschaal.
7. Voor de afwerking kan je, zoals in het recept van Vegetus, wat paneermeel even kort in de pan bruinen met wat margarine en dat over je stamppot strooien voor hij in de oven gaat. Wij hebben gekozen voor Wilmersburger pizzakaas die heerlijk smelt in de oven.
8. Verwarm in een oven op 200 graden. Heeft zo’n 20 minuten nodig. Als je ‘m zoals ik eerst laat afkoelen, vervoert, en weer volledig opnieuw moet opwarmen zal ie ongeveer dubbel zo lang nodig hebben.


Op de foto ontbreekt de kaas omdat mijn neef die morgen pas meebrengt. Vegan kaas – jawel! Een super uitvinding en niet te versmaden, ik zal er nog wel eens over bloggen.

Als dessert heb ik gekozen voor deze brownies van Jamie Oliver. Ik had niet genoeg pecannoten dus heb 100 gram gebruikt en 100 gram cranberries toegevoegd. Met hartelijke dank aan Astrid voor de recept tip!

2 opmerkingen:

  1. De comment functie doet het hoor! Leuke combinatie zo, die andijviestamppot met spekstukjes en Wilmersburger in een ovenschaal.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi Martine, leuk dat je meeleest en reageert! Je bent de eerste. ;-)

    BeantwoordenVerwijderen