zondag 22 maart 2015

Vegan Leuven

Gisteren vierden wij de verjaardag van mijn nichtje, intussen een hele dame van veertien. Daarvoor reisden wij af naar Leuven, thuisstad van mijn mede-veganist en lichtend voorbeeld - de enige veganist die ik ken in het echte leven - neef Bert. Rond de middag kwam onze familie bij elkaar in het gezellige restaurant Mykene. Je vindt het in het bruisende hart van de stad, in de Muntstraat, vlak bij de parkeergarage onder het Monseigneur Ladeuzeplein waar zich ook de majestueuze universiteitsbibliotheek bevindt.

Het restaurant is zeer sfeervol ingericht en biedt plaats aan grote groepen maar is ook geschikt voor een intiem diner met z'n tweetjes. Het personeel is vriendelijk en behulpzaam. De keuken is Belgisch. Een zeer geschikte plek om je omnivore familie of vrienden mee naar toe te nemen, ze serveren namelijk vlees en vis. Ook vegetariërs komen niets te kort, en, niet onbelangrijk: veganisten worden er verwend. Er is altijd minimaal 1 vegan voor- en nagerecht beschikbaar op de menukaart, en een vijftal hoofdgerechten waaruit je kan kiezen. De kok is bovendien flexibel en bereid tot experimenteren. Zo kregen wij een hapje paté te proeven met noten en zongedroogde tomaatjes, een geslaagd experimentje dat kans maakt op de kaart te verschijnen.

Na wat wikken en wegen - alles op de kaart ziet er erg lekker uit - besloot ik voor de vegan visfilet met nori en rijst te gaan. Ik had nog nooit vegan visvervanger op en was zeer benieuwd naar de smaak en textuur. Toen ik dit prachtige bord voor mijn snufferd zag verschijnen, wist ik dat alles goed zou komen.



Het was werkelijk heerlijk! De "visfilet" is die van Vantastic Foods, gebaseerd op een soort seitan en omwikkeld met een velletje nori zodat ie ook echt naar de zee smaakt. Wat dit bordje echt verrukkelijk maakt is de zoutige crumble met wakame, nori en nog iets en de oranje jelly die fris zurig is. Geweldige combi. De boontjes en rijst erbij maakt het helemaal af. Volgens onze ober is dit een van de populairste gerechten bij Mykene en dat verbaast me helemaal niets. Bert koos overigens de penne carbonara waar ik een hapje van mocht proeven. Pittige blokjes "worst" en een romig kerriesausje - mjam.

Het enige jammere is dat ik geen ruimte meer had voor een toetje. Er was een vegan dessert beschikbaar - zwarte woud "taart" met lactosevrij kersenijs. Enkele van mijn tafelgenoten kozen dit, maar ik ben helaas vergeten een foto te maken. Je krijgt een kommetje met laagjes chocolade"taart", sojaroom en kersensaus met daarbij nog warme chocoladesaus en dus kersenijs. Klinkt goed toch? Het viel in ieder geval in de smaak bij mijn vader en broer. Zelf ging ik voor de vegan koffie: een kopje koffie met de plantaardige melk die op dat moment beschikbaar is en een vegan koekje. In mijn geval kokosmelk en mini chocolade-noten koekjes. Lekkur.

Kortom: ben je in Leuven en zoek je een plek om ontspannen te eten met of zonder omnivoren, bij Mykene kan je goed terecht. Wat mij betreft zeker voor herhaling vatbaar!

Na de middag bezochten we de tijdelijke tentoonstelling over 100 jaar radio in België. Een leuke interactieve tentoonstelling in een prachtig pand (deel van het stadhuis). Je ziet er o.a. een oude radiostudio uit de jaren dertig, een moderne mobiele radiostudio, je kan er zelf een uitzending in elkaar steken en zeer veel oude en nieuwe fragmenten opnieuw beluisteren. Individueel te bezoeken op enkele zaterdagen (zie website), wil je met een groep gaan kan dat ook op andere dagen maar dan moet je vooraf reserveren.

Daarna troonde Bert ons mee naar de Vega Verso in de Tiensestraat voor koffie en wat lekkers. In de Vega Verso kan je terecht voor verschillende soorten vegan broodjes, ook om mee te nemen, meer soorten koffie en thee dan je kan dromen en overheerlijke desserten en chocolade-fantasieën. Alleen al voor dit zaakje zou ik in Leuven willen wonen. Een droom voor vegan snoepkonten als ik. Het wordt gerund door twee sympathieke dames met verstand van lekker eten. Ik genoot er van een vanille latte en een punt spelt-dadel taart. Helaas weer geen foto, moet ik toch iets aan gaan doen. Ze verkopen ook (h)eerlijke biolimonades en ijsthee en je kan er paté van the Vegan Frog inslaan alsook hummus chips en Vego repen.

Op weg terug naar de auto kwamen we langs de Shavt en ook daar moest ik natuurlijk even gaan kijken - ik kom niet elke dag in Leuven. Shavt staat voor "Simply Healthy and Vegan Things". Een winkel met alle vegan benodigdheden (een hele koeling vol met Vantastic Foods bijvoorbeeld - restaurant Mykene haalt hier haar "visfilet") maar met de nadruk op vegan kazen. Ze verkopen o.a. Wilmersburger en Violife maar ook zelfgemaakte notenkazen. Mijn buit:


Violife smeltkaas tomaten-basilicum. Ik ken het niet maar ben zeer benieuwd. Homemade "herby" oftewel kruidenkaas. Deze heb ik al eens geproefd en liefst had ik 20 potjes ingeslagen als ik die op zou kunnen. Zooooo lekker, daar eet je je vingers bij op. Denk vegan Boursin. Voor de vegans die al hun hele leven vegan zijn en dus nooit Boursin op hebben: denk romig, kruidig en smeuïg. KOOP! Hij is een week of anderhalf houdbaar in de koeling maar je kan 'm ook invriezen. Ook ingekocht een doosje mozzarella. Die heb ik vandaag op en... het is even wennen. Hij is veel romiger en smeuïger dan mozzarella en er zit niet overdreven veel smaak aan (net als mozzarella dus). Op brood met tomaat, basilicum en rucola was hij best lekker maar ik denk dat ie warm pas goed tot zijn recht komt, op een pizza of zo. En dan een paar kaaskroketten waar ik zeer benieuwd naar ben. Een nieuwe vinding, ook weer een soort experiment als het ware. Ze zijn door de reis gebroken en gehusseld, maar zullen ongetwijfeld nog steeds smaken. Dat laat ik dus nog weten.

Ben je in Leuven, bezoek deze adressen zeker! Het is de moeite waard. In de Tiensestraat vind je bovendien ook nog de Loving Hut. Drie volledig vegan adressen op een steenworp afstand van elkaar, hoe makkelijk kan het zijn.

Door mijn lieve familie ben ik ook nog verwend met enkele verjaardagscadeautjes:


Een konijnenknuffel van WWF. Waarom een konijn weet niemand maar hij is schattig en uberzacht dus welkom in dit huis. En een theepakket met mok en filters! Past uitstekend bij mijn goede voornemen om meer thee te drinken, hartelijk dank hiervoor! Maar liefst zes verschillende soorten thee waaronder ook groene (mijn favoriet), vruchten en gember. Kan niet wachten om ze allemaal uit te proberen!

Leuven was top, ik heb genoten.

2 opmerkingen:

  1. "mijn mede-veganist en lichtend voorbeeld - de enige veganist die ik ken in het echte leven - neef Bert."

    Pfoeh zo'n verantwoordelijkheid. :-)
    Jij kan toch al veel lekkerder koken als ik hoor!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Het is toch zo? Gij zijt echt de enige veganist die ik ken... ;-)

    Dat ik lekkerder kan koken (met dank voor het compliment, hoewel ik hetgeen ik van uw kookkunsten al geproefd heb ook zeer geslaagd vond dus of het waar is weet ik niet) komt wellicht omdat ik niet in Leuven woon. Ik heb niet al die fabuleuze vegan eet- en drinkgelegenheden om mij heen dus als ik lekker wil eten moét ik het wel zelf maken. ;D

    BeantwoordenVerwijderen