Op de blog van Green Evelien ontdekte ik de Hooimadam. Een katoenen hoes gevuld met schapenwol (neeeee niet vegan I know maar lees alsjeblieft verder) die hetzelfde werkt als een hooikist. Vroeger werd zo'n kist gevuld met hooi gebruikt om eten in warm te houden of te laten garen. De Hooimadam is daar een moderne variant van.
zondag 20 september 2015
donderdag 10 september 2015
Bloemkool
Bloemkool: gezond, voedzaam, vezelrijk, van bij ons en nog in het seizoen tot oktober. Waarom er niet mee koken? Nou, omdat ik het stiekem niet zo heel lekker vind. (En het huis gaat er vreemd van ruiken.) Ik koop 'm dus niet zo vaak en als ik al bloemkool gebruik moffel ik het weg in een curry of zo. Gisteren, bij het opstellen van het boodschappenlijstje, drong de vraag zich weer op: wat eten we de komende dagen? Meestal kijk ik dan even naar een lijstje met seizoensgroenten om van daar uit een recept te zoeken. En daar was ie: bloemkool. Klein schuldgevoel omdat het al weer te lang geleden was dat ik 'm op heb. Vroeger thuis aten wij regelmatig bloemkool, want dat was gezond zei moeder. Mama maakte het altijd met van die dikke witte saus erbij, en een vleugje nootmuskaat - herkenbaar? Wat mij betreft een mooie combinatie van drie dingen die ik niet lekker vond (en vind).
Labels:
comfort food,
diner,
edelgist,
groenten,
hartig,
kool,
pasta,
snel klaar
dinsdag 8 september 2015
Over courgette
Een groente die ik eigenlijk standaard vers in huis heb is de courgette. Eenvoudig en bescheiden doch zeer veelzijdig inzetbaar en voedzaam. En, niet onbelangrijk, blijft lang goed in de koelkast. Nu ben ik zo'n vergeetmuts die met boodschappen doen lang niet altijd haar eigen lijstje trouw blijft, waardoor ik vorige week "opeens" drie courgettes aantrof in de groentelade. Oeps?
Op zoek naar recepten met courgette dus. Ik vond op de website van de Vegan Challenge dit hele makkelijke recept voor broccoli-courgette soep. Broccoli is supergezond maar ik gebruik het te weinig. In deze soep smaakt hij heerlijk!
Op zoek naar recepten met courgette dus. Ik vond op de website van de Vegan Challenge dit hele makkelijke recept voor broccoli-courgette soep. Broccoli is supergezond maar ik gebruik het te weinig. In deze soep smaakt hij heerlijk!
woensdag 2 september 2015
Een week in lunches
Eén lunch, meerdere lunches? Schrijft (en zegt) men dat zo? Volgens het groene boekje wel, maar het ziet er evengoed niet uit.
Ter zake: ik eet en drink nu enkele weken suikerarm/suikerbewust. Drie gezonde maaltijden per dag en maximaal 1 tussendoortje. Ik heb weinig tot niet gezondigd, heb zelfs geen chocolade op. En ik drink nu probleemloos koffie zonder suiker. Ik ben trots op mezelf!
Even serieus: is het zo moeilijk? Ja en nee. De eerste week was ik voornamelijk thuis, dus aan weinig verleidingen blootgesteld. Dat maakt het een stuk makkelijker natuurlijk. Afgelopen week was ik "gewoon" aan het werk, dan is de uitdaging (en neiging tot van het pad dwalen) wat groter. Die eerste week heeft mij zeker geholpen het voornemen om te zetten in werkelijkheid en dus vol te blijven houden. Dat is immers de grote kunst (een kunst die ik, zoals enkele voorgaande blogposts bewezen hebben, absoluut niet meester ben).
dinsdag 18 augustus 2015
Suikerarm
Ondanks het feit dat ik wel degelijk pogingen doe om af te vallen, lukt dat niet bijster goed. Op het gevaar af me volledig belachelijk te maken, ben ik weer eens een nieuwe weg ingeslagen. Hopelijk nu de goede, die ik vol kan houden. (Dahaag doelen 2015.)
De eenvoudige vraag diende zich aan: waar word ik dik van? Antwoord: vet en suiker. Aha. Een vluchtig zelfonderzoek leidde ertoe dat ik me ging verdiepen in mijn suikerverbruik - ik ben een zoetekauw. Schrikwekkend resultaat. In bijna alles wat ik eet (en drink) zit suiker! Oeps. Ik ben thuis even wat willekeurige verpakkingen gaan naspeuren, suiker zit overal! Augurken in 't zuur: suiker. Meergranenbeschuit: suiker. Pakje tomatensoep: suiker. Appelmoes met... toegevoegde suiker. Rode kool met... toegevoegde suiker. What the hell?
De eenvoudige vraag diende zich aan: waar word ik dik van? Antwoord: vet en suiker. Aha. Een vluchtig zelfonderzoek leidde ertoe dat ik me ging verdiepen in mijn suikerverbruik - ik ben een zoetekauw. Schrikwekkend resultaat. In bijna alles wat ik eet (en drink) zit suiker! Oeps. Ik ben thuis even wat willekeurige verpakkingen gaan naspeuren, suiker zit overal! Augurken in 't zuur: suiker. Meergranenbeschuit: suiker. Pakje tomatensoep: suiker. Appelmoes met... toegevoegde suiker. Rode kool met... toegevoegde suiker. What the hell?
Abonneren op:
Posts (Atom)