Sinds ik vegan eet heb ik een nieuwe
hobby: bakken. Niets leuker dan aanrommelen in de keuken, je aanrecht (en vloer
in mijn geval) onder de bloem strooien en je handen (en kleren in mijn geval)
vol met deeg plakken. Het is echter niet alleen leuk om te doen, er zijn
bijkomende voordelen: je huis vult zich met warme, heerlijke geuren en wat er
uit de oven komt kan je opeten. Mmmm. Vaak is het erg lekker, soms mislukt er
ook al eens wat maar dat is geen ramp. Uithuilen en overnieuw beginnen. Blijven "oefenen".
Bakken hoeft ook niet moeilijk te
zijn. Dat kan uiteraard wel als je van uitdagingen houdt, maar het hoeft echt niet. Recepten in overvloed te vinden op het wereld wijde web. Vegan
bakken klinkt misschien moeilijker dan regulier, ik heb juist het
tegenovergestelde ervaren. Een van de lastigste ingrediënten om mee te werken
zijn eieren en die heb je uiteraard niet nodig in de plantaardige keuken. Qua smaak doen vegan cakes en koekjes echt niet onder voor “gewone”. Qua structuur zijn
ze soms wat steviger maar ook als je van luchtig houdt zijn er mogelijkheden
genoeg.
Wat heb je nodig om te bakken?
Materialen
1. Een oven. Vrij essentieel.
2. Enkele mengkommen, minimaal 1 grote
en 1 wat kleinere.
3. Een keukenweegschaal zodat 100 gram ook echt 100 gram is.
4. Eén of meerdere maatbekers. Eentje
die “cups” meet is zeer handig, zeker voor Engelstalige recepten. Ik heb een
klein maatbekertje dat aan de ene kant een schaal heeft in milliliters, aan de
andere kant in cups.
5. Een bakblik voor cake en een
springvorm. Eventueel muffinvormpjes. Ik heb de metalen varianten van alle
drie, je hebt ook siliconenvormen maar daar heb ik geen ervaring mee.
6. Soms kan een mixer met deeghaken handig zijn, voor
de eenvoudigste baksels volstaat een vork of garde. Als je nog geen mixer hebt
en toch wil bakken, raad ik je aan wat eenvoudige recepten uit te proberen en
te kijken hoe goed het bevalt. Als je de bak-kriebels te pakken hebt kan je altijd alsnog eentje aanschaffen.
7. Eventueel: koekvormpjes, deegrol (vervangbaar door een glazen fles), oventhermometer (als je zo’n eigenwijs geval
hebt als ik), een rol bakpapier.
Dit alles hoeft helemaal niet duur te
zijn, ga bijvoorbeeld eens kijken bij Action of Blokker. Vaak zijn er goede
koopjes te doen.
Als je vaak bakt of wil gaan bakken is
het handig wat ingrediënten standaard in je voorraadkast te hebben.
Ingrediënten
1. Bloem. Tarwe is standaard maar spelt,
boekweit of rijst kan ook.
2. Bakpoeder en (instant) gist. Let op
de houdbaarheidsdatum, als je bakpoeder of gist te oud is rijst je deeg niet of
niet goed.
3. Suiker en vanillesuiker. Vloeibare
zoetstoffen zijn bv. rijststroop, agavenectar en ahornsiroop.
4. Olie. Zonnebloemolie is makkelijk en
goedkoop. Andere neutraal smakende oliën zijn koolzaad, druivenpit of kokosolie.
Olijfolie kan ook eventueel maar ik bak er niet zo graag mee omwille van de sterkere
smaak.
5. Plantaardige margarine, vast of
vloeibaar. De vloeibare variant is bv. van Alpro verkrijgbaar. De vaste variant
(in een pakje) is bv. Wajang.
6. Cacaopoeder en pure chocolade
(druppels of reep).
7. Rozijnen of cranberries.
8. Plantaardige melk. Soja, haver,
rijst, amandel, enz. Ze zijn over het algemeen door elkaar te vervangen (bv.
een recept gebruikt amandelmelk maar jij hebt alleen sojamelk in huis – geen
probleem). Rijst- en havermelk zijn van zichzelf wat zoeter dus pas dan eventueel de
hoeveelheid zoetmiddel aan.
Zin om aan de slag te gaan? Hier wat
links naar vegan bakrecepten:
Waar wacht je nog op? Bakken maar!
PS: Ik maakte vandaag dit kwarkbrood van Vegetus. Dankzij een tip van Martine heb ik van de week een
oventhermometer op de kop getikt. Zo kwam ik er achter dat mijn combi-oven nog
bijlange na niet op temperatuur is als ie aangeeft dat dat wel zo is. Het
kwarkbrood moet bakken op 200 graden, maar toen mijn oven aangaf dat ie zover
was, gaf de thermometer nog maar 150 graden aan! Nu weet ik dus eindelijk waarom mijn gebak altijd veel langer in de oven moet dan het recept aangeeft.
De truc die ik nu heb toegepast is de oven 10 graden warmer zetten en wachten
tot de thermometer aangeeft dat de oven echt warm genoeg is. Dan bakblik erin
en bakken maar. Met het openen van de deur zakt de temperatuur weer even, maar
omdat ik de oven iets warmer had gezet kwam alles goed.
Resultaat:
Mijn bakblik is blijkbaar wat groter dan dat van Martine want mijn brood is lang en plat geworden. Maar wel luchtig en lekker: je kan de yoghurt er in proeven maar hij overheerst niet en het brood is niet overdreven zoet. Ik heb weer eens cranberries gebruikt en geen rozijnen omdat ik gewoon eigenwijs ben.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten