vrijdag 13 februari 2015

Bakken!

Sinds ik vegan eet heb ik een nieuwe hobby: bakken. Niets leuker dan aanrommelen in de keuken, je aanrecht (en vloer in mijn geval) onder de bloem strooien en je handen (en kleren in mijn geval) vol met deeg plakken. Het is echter niet alleen leuk om te doen, er zijn bijkomende voordelen: je huis vult zich met warme, heerlijke geuren en wat er uit de oven komt kan je opeten. Mmmm. Vaak is het erg lekker, soms mislukt er ook al eens wat maar dat is geen ramp. Uithuilen en overnieuw beginnen. Blijven "oefenen".

Bakken hoeft ook niet moeilijk te zijn. Dat kan uiteraard wel als je van uitdagingen houdt, maar het hoeft echt niet. Recepten in overvloed te vinden op het wereld wijde web. Vegan bakken klinkt misschien moeilijker dan regulier, ik heb juist het tegenovergestelde ervaren. Een van de lastigste ingrediënten om mee te werken zijn eieren en die heb je uiteraard niet nodig in de plantaardige keuken. Qua smaak doen vegan cakes en koekjes echt niet onder voor “gewone”. Qua structuur zijn ze soms wat steviger maar ook als je van luchtig houdt zijn er mogelijkheden genoeg.

Wat heb je nodig om te bakken?

Materialen
1. Een oven. Vrij essentieel.
2. Enkele mengkommen, minimaal 1 grote en 1 wat kleinere.
3. Een keukenweegschaal zodat 100 gram ook echt 100 gram is.
4. Eén of meerdere maatbekers. Eentje die “cups” meet is zeer handig, zeker voor Engelstalige recepten. Ik heb een klein maatbekertje dat aan de ene kant een schaal heeft in milliliters, aan de andere kant in cups.
5. Een bakblik voor cake en een springvorm. Eventueel muffinvormpjes. Ik heb de metalen varianten van alle drie, je hebt ook siliconenvormen maar daar heb ik geen ervaring mee.
6. Soms kan een mixer met deeghaken handig zijn, voor de eenvoudigste baksels volstaat een vork of garde. Als je nog geen mixer hebt en toch wil bakken, raad ik je aan wat eenvoudige recepten uit te proberen en te kijken hoe goed het bevalt. Als je de bak-kriebels te pakken hebt kan je altijd alsnog eentje aanschaffen.
7. Eventueel: koekvormpjes, deegrol (vervangbaar door een glazen fles), oventhermometer (als je zo’n eigenwijs geval hebt als ik), een rol bakpapier.

Dit alles hoeft helemaal niet duur te zijn, ga bijvoorbeeld eens kijken bij Action of Blokker. Vaak zijn er goede koopjes te doen.

Als je vaak bakt of wil gaan bakken is het handig wat ingrediënten standaard in je voorraadkast te hebben.

Ingrediënten
1. Bloem. Tarwe is standaard maar spelt, boekweit of rijst kan ook.
2. Bakpoeder en (instant) gist. Let op de houdbaarheidsdatum, als je bakpoeder of gist te oud is rijst je deeg niet of niet goed.
3. Suiker en vanillesuiker. Vloeibare zoetstoffen zijn bv. rijststroop, agavenectar en ahornsiroop.
4. Olie. Zonnebloemolie is makkelijk en goedkoop. Andere neutraal smakende oliën zijn koolzaad, druivenpit of kokosolie. Olijfolie kan ook eventueel maar ik bak er niet zo graag mee omwille van de sterkere smaak.
5. Plantaardige margarine, vast of vloeibaar. De vloeibare variant is bv. van Alpro verkrijgbaar. De vaste variant (in een pakje) is bv. Wajang.
6. Cacaopoeder en pure chocolade (druppels of reep).
7. Rozijnen of cranberries.
8. Plantaardige melk. Soja, haver, rijst, amandel, enz. Ze zijn over het algemeen door elkaar te vervangen (bv. een recept gebruikt amandelmelk maar jij hebt alleen sojamelk in huis – geen probleem). Rijst- en havermelk zijn van zichzelf wat zoeter dus pas dan eventueel de hoeveelheid zoetmiddel aan.

Zin om aan de slag te gaan? Hier wat links naar vegan bakrecepten:


Waar wacht je nog op? Bakken maar!

PS: Ik maakte vandaag dit kwarkbrood van Vegetus. Dankzij een tip van Martine heb ik van de week een oventhermometer op de kop getikt. Zo kwam ik er achter dat mijn combi-oven nog bijlange na niet op temperatuur is als ie aangeeft dat dat wel zo is. Het kwarkbrood moet bakken op 200 graden, maar toen mijn oven aangaf dat ie zover was, gaf de thermometer nog maar 150 graden aan! Nu weet ik dus eindelijk waarom mijn gebak altijd veel langer in de oven moet dan het recept aangeeft. De truc die ik nu heb toegepast is de oven 10 graden warmer zetten en wachten tot de thermometer aangeeft dat de oven echt warm genoeg is. Dan bakblik erin en bakken maar. Met het openen van de deur zakt de temperatuur weer even, maar omdat ik de oven iets warmer had gezet kwam alles goed.

Resultaat:


Mijn bakblik is blijkbaar wat groter dan dat van Martine want mijn brood is lang en plat geworden. Maar wel luchtig en lekker: je kan de yoghurt er in proeven maar hij overheerst niet en het brood is niet overdreven zoet. Ik heb weer eens cranberries gebruikt en geen rozijnen omdat ik gewoon eigenwijs ben.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten